CMA, de neutrale derde als bemiddelaar

Als een klant zijn factuur niet betaalt, dan opent u daarvoor een incassoprocedure. Maar wat als de factuur ook via deze weg niet betaald raakt? Dan bestaat er gelukkig zoiets als ‘schuldbewaking’.

Je hoeft deze factuur dus niet zomaar te vergeten, en je hoeft ook niet onmiddellijk naar de rechtbank. Want een niet-geïnde schuldvordering kan je nog steeds bij ons in beheer laten, als een ‘slapende’ vordering.

Over schuldbewaking en slapende vorderingen

Enter schuldbewaking dus, want je hebt tot de verjaringstermijn de tijd om een openstaande factuur te innen. Daarom volgt CMA deze slapende vorderingen op regelmatige basis op, en doet ze er alles aan om deze facturen toch nog betaald te krijgen.

Zo zijn er doorheen het jaar verschillende periodes waar werknemers een extraatje krijgen, zoals het vakantiegeld, de 13de maand of de eindejaarspremie. Voor mensen met openstaande facturen is dit vaak het goede moment om (een deel van) hun oude schulden af te lossen. Wel houden we ook rekening met de algemene situatie, wanneer we hen opnieuw contacteren voor een oudere factuur. Lopen de schulden te hoog op, dan verwijzen we hen door naar de schuldhulpverlening. Zo worden zij geholpen, en verkleinen we ook de kans op nieuwe onbetaalde facturen.

En opent een ander bedrijf bij ons een dossier voor dezelfde wanbetaler? Dan wijst ons systeem ons automatisch op de nog openstaande slapende vordering. Als de meest recente factuur dan wel wordt betaald, betekent dit vaak dat de financiële situatie van de debiteur verbeterd is, en leggen we ook de oudere factuur opnieuw op tafel.

Slapende vorderingen en de boekhouding

Wanneer een factuur ondanks de minnelijke invordering onbetaald blijft, dan is het belangrijk om deze in de boekhouding af te schrijven. Zo verdwijnt dit bedrag uit je inkomsten en kan je de betaalde btw recupereren. Ook bij CMA heb je op dat moment trouwens geen kosten. Want je betaalt enkel wanneer de factuur effectief geïnd wordt, en dat bedrag ligt op voorhand vast.

Als we dankzij schuldbewaking de factuur wel kunnen innen, dan is dit extra cash, waar je misschien niet eens meer op had gerekend. Vergeet dan niet deze factuur opnieuw in de boekhouding te regulariseren, zodat je ook daarmee in orde blijft.

CMA, partner voor de lange termijn

Gelukkig innen we het grootste deel van de facturen met succes. Maar soms is er gewoon geen contact met de debiteur mogelijk, of heeft die op dat moment absoluut geen middelen ter beschikking. Ook die facturen laten we niet zomaar los. We blijven deze dossiers regelmatig opvolgen, en bezorgen je waar mogelijk nog extra inkomsten.

Vragen? We helpen je graag.

Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.