Met een verjaarde factuur naar de rechtbank?

Met een verjaarde factuur naar de rechtbank? In de hoop dat de verdediging niet komt opdagen en dus geen verjaring inroept? Dat heeft sinds kort geen zin meer, toch niet bij een factuur aan een particulier. Want sinds mei 2024 is de rechtbank ‘ambtshalve’ verplicht om zelf de verjaring in te roepen.

De verjaringstermijn van een factuur, van 10 jaar tot 6 maand

Bij facturen lopen de verjaringstermijnen heel erg uit elkaar. Van een B2B-factuur met een verjaringstermijn van 10 jaar, tot 6 maand voor een hotel- en restaurantfactuur. Bij transacties tussen bedrijven is er meestal nog voldoende tijd om een factuur te innen. Maar voor bepaalde sectoren zijn de korte verjaringstermijnen een absoluut aandachtspunt.

Factuur verjaard?

Had je vroeger een verjaarde factuur? Dan kon je een gok wagen door met die factuur naar de rechtbank te trekken. Want als de tegenpartij niet kwam opdagen, dan kon die ook de verjaring niet inroepen. Dan had je de kans om van de rechter een vonnis tot betaling te krijgen, een vonnis waarmee onmiddellijk ook de verjaring van tafel was. Maar als de verdediging wel de verjaring inriep, dan was je kansloos.

Dat is recent veranderd. Sinds een nieuwe wet uit mei 2024 is de rechtbank verplicht om zelf de verjaring in te roepen, ook als de beklaagde of zijn advocaat dat niet doet. Daarom heeft het nu geen enkele zin meer om met een verjaarde factuur naar de rechtbank te trekken.

Belangrijk: deze nieuwe wet geldt niet op handelstransacties. In een B2B-context is het voor de rechtbank nog steeds niet verplicht om proactief de verjaring in te roepen.

Zelf invorderen mag wel

Gelukkig mag je nog altijd zelf je factuur proberen invorderen, ook na de verjaringstermijn. Via een telefoontje, een herinneringsmail, of zelfs via een aangetekende brief. Als je klant nu wel betaalt, dan heb je geluk.

Bovendien is deze betaling definitief. Mocht je klant nadien toch nog de verjaring inroepen, ook dan kan hij of zij het geld niet meer terugvorderen. Want een verjaringstermijn doet natuurlijk niets af aan het feit dat jij diensten of goederen hebt geleverd. Het is niet meer dan normaal dat je daarvoor de afgesproken betaling wil ontvangen. Meer nog, voor de gezondheid van je bedrijf is het van levensbelang.

Verjaring? Beter voorkomen dan genezen

De belangrijkste les: laat je facturen betalen vóór ze verjaren. Door een goede opvolging en een goede communicatie met je klant, zowel in de (pre)salesfase, de uitvoeringsfase en tijdens het facturatieproces. Zodat het niet zo ver hoeft te komen, en jij geen maanden of jaren op je geld hoeft te wachten.

En dreigt een factuur toch te verjaren? Dan kan je via een gerechtelijke procedure, – uiteraard nog vóór de factuur is verjaard -, de verjaring laten schorsen (onderbreken) of stuiten (opnieuw laten starten).

Heb je hierbij hulp of advies nodig?

Contacteer ons, we helpen je graag. Om de factuur te innen vóór ze verjaart, of om de verjaringstermijn via een gerechtelijke procedure te onderbreken.