
Incasso en factoring worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn het twee volledig verschillende zaken, elk met een specifiek doelpubliek. En voor onbetaalde facturen? Daarvoor is incasso absoluut de beste en goedkoopste oplossing. Dit is waarom:
Incasso, de oplossing voor onbetaalde facturen
‘Minnelijke invordering’, een synoniem voor incasso, geeft al veel prijs over de betekenis: het invorderen of innen van onbetaalde facturen, en dat op een minnelijke en klantvriendelijke manier. Door een partner als CMA, die jouw klanten contacteert met het grootste respect voor de klantenrelatie.
Factoring, als je snel geld nodig hebt
Bij factoring, daarentegen, neemt het factorbedrijf jouw klantenfacturen over. Al jouw klantenfacturen. In ruil krijg je op korte termijn een belangrijk gedeelte van het totale factuurbedrag als voorschot. Zo krijg je snel werkkapitaal ter beschikking en hoef je niet te wachten op de betaling van je facturen. De rest van het geld ontvang je wanneer jouw klanten hun facturen betaald hebben aan het factorbedrijf. Factoring is dus vooral een alternatief voor een lening bij de bank, als je daar je maximale krediet al hebt opgenomen.
Incasso vs. factoring: de verschillen op een rij
Twee totaal verschillende oplossingen, reden genoeg om de verschillen eens goed te bekijken.
Alle facturen of enkel de onbetaalde?
Bij factoring neemt de factor alle facturen over. In ruil voor het voorschot betaal je rente en een factorloon. Dit maakt factoring tot een dure oplossing, zeker omdat je deze kost moet dragen voor alle facturen.
Bij een invorderaar als CMA stuur je, uiteraard, enkel de onbetaalde facturen door. Je hebt dus enkel een kost voor de onbetaalde facturen, en dan nog enkel wanneer CMA de factuur effectief int. Want CMA werkt volgens het ‘no cure no pay’-principe.
Wie draagt het betalingsrisico?
Bij factoring draag jij het betalingsrisico volledig zelf. Als een klant niet (op tijd) betaalt, dan heb je vaak nog extra kosten voor de incasso-service. En wanneer het niet lukt om de factuur te innen, dan moet je dat deel van het voorschot terugbetalen.
Bij incasso dragen beide partijen een deel van het betalingsrisico: wanneer een factuur uiteindelijk niet betaald wordt, dan zal jij de factuur moeten afschrijven. Maar bij CMA heb je op dat moment ook geen kosten, ongeacht hoe vaak we je klant hebben gecontacteerd. No cure no pay.
Wie verzorgt het contact met je klant?
Facturatie is een wezenlijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Bij factoring staan echter niet jouw facturatiegegevens maar wél die van de factor op de factuur. Dat werkt al snel argwaan over de financiële gezondheid van je bedrijf.
Bij minnelijke invordering heb je het facturatieproces volledig zelf in handen. Alleen als je klant niet op tijd betaalt, dan neemt CMA op een vriendelijke manier contact. Eerst via een mailtje of sms om te herinneren aan een vergeten factuur, later via een medewerker van CMA. Om te luisteren naar de oorzaak van de late betaling, en om indien nodig een oplossing uit te werken.
Hoe snel krijg je je geld?
Via factoring krijg je inderdaad snel geld op de rekening, maar dit komt nogal eens met een stevig prijskaartje. En voor onbetaalde facturen is factoring al helemaal geen oplossing.
Kamp je met onbetaalde facturen? Laat je dan ondersteunen door een partner als CMA. Wij innen jouw facturen op een professionele en klantvriendelijke manier. Zodat jij je handen vrij hebt voor je dagelijkse business.
Heb je hier vragen over? Wens je persoonlijk advies?
Contacteer ons, we helpen je graag.