Bart De Vos over de dienstverlening van CMA bij gerechtelijke procedures.
Ook wanneer je een factuur via gerechtelijke weg wil innen, is CMA er voor jou. We gingen in gesprek met Bart De Vos, die bij CMA de gerechtelijke dossiers beheert. Hij legt uit hoe dit in zijn werk gaat, welke procedures er zijn, en welke rol CMA daarin speelt.
CMA als centraal aanspreekpunt
Een factuur via gerechtelijke weg innen vergt heel wat organisatie en opvolging. Eerst moet het dossier voorbereid worden, dan volgt de dagvaarding, de verdediging en de uitspraak. En nadien moet het vonnis naar de deurwaarder voor uitvoering.
Niet elk bedrijf heeft de nodige expertise in huis om dit op een correcte manier aan te sturen. Of het ontbreekt aan de nodige tijd.
Bart De Vos: “Bij CMA volg ik al sinds 2008 de gerechtelijke dossiers op. Daarbij verzorg ik alle contacten en verzamel ik alle nodige informatie en bewijsstukken. Eigenlijk ben ik een centraal aanspreekpunt, zowel voor de klant, de advocaat als de deurwaarder. We werken trouwens al jaren met dezelfde advocaten en gerechtsdeurwaarders samen. Dat loopt heel vlot, en zij koppelen regelmatig terug. Zo kan je het dossier strikt opvolgen en ook je klant op de hoogte houden.”
De onderzoeksfase
Bart De Vos: “Een rechtszaak start je natuurlijk niet zomaar. Alles gebeurt in nauw overleg met onze klant, de crediteur.”
Daarbij maken we in alle openheid een kosten-batenanalyse. We maken een zo accuraat mogelijke inschatting van de te verwachten kosten, en bekijken of dit opweegt tegen het openstaande bedrag. Toch is er altijd een financieel risico. Je weet nooit exact hoeveel een rechtszaak zal kosten, en of je de extra kosten op de debiteur zal kunnen verhalen.
Tegelijkertijd proberen we onze kansen in de rechtszaal in te schatten. Daarbij kijken we niet alleen naar de feitelijke argumenten, maar ook naar de solvabiliteit van de eindklant.
Afhankelijk van deze onderzoeksfase beslissen we of we de procedure starten of niet. Want het is ook mogelijk om het dossier via schuldbewaking nog op de radar van de collega’s van de minnelijke procedures te houden. Of je kan als crediteur beslissen om het dossier af te sluiten en de factuur in verlies te nemen.
De gerechtelijke fase
Beslissen we samen om de procedure op te starten? Dan neemt CMA de verschillende volgende stappen en alle opvolging op zich:
- We verzamelen alle relevante stukken: de factuur, alle herinneringsmails, mailcommunicatie, telefoongegevens, en andere informatie uit de minnelijk procedure, …
- We briefen onze advocaat en bezorgen het dossier.
- Onze advocaat zal de dagvaarding opstarten bij de bevoegde rechtbank, met als doel een vordering voor het openstaande bedrag, inclusief interesten en gerechtskosten.
- Tijdens de zitting verdedigt de advocaat van CMA het dossier.
- CMA laat het vonnis via de deurwaarder ‘ter kennis brengen’ en uitvoeren.
En ook tijdens het verloop koppelen we regelmatig terug. Zodat jij als schuldeiser altijd op de hoogte bent van de laatste status van het dossier.
Schuldvorderingen bij faillissement of schuldbemiddeling
Faillissementen en schuldbemiddelingen zorgen ervoor dat een openstaande schuld niet meer kan worden ingevorderd. Niet in de minnelijke en ook niet in een gerechtelijke fase.
Op dat moment kan CMA voor zijn klanten wel alle openstaande schulden als schuldvordering registeren. Via ‘REGSOL’ bij faillissementen en via ‘JustRestart’ in geval van schuldbemiddeling (CSR) voor particulieren.
Want het is wel degelijk mogelijk dat er in een latere fase nog geld wordt verdeeld onder de schuldeisers. En dan is het belangrijk dat de curator of schuldbemiddelaar ook jouw schuldvorderingen mee in rekening neemt.
CMA-dienstverlening bij andere gerechtelijke procedures
Naast de gewone dagvaarding bestaan er nog een aantal varianten. Ook voor volgende procedures neemt CMA de rol als centraal aanspreekpunt op zich.
Invordering Onbetwiste Schuldvorderingen of IOS-procedure
Zijn schuldeiser en eindklant beide bedrijven met een vermelding in het KBO? Als de factuur niet betwist werd, kan CMA ook de alternatieve IOS-procedure opstarten. Deze werkt in de meeste gevallen sneller en is ook iets goedkoper.
Gemeentelijk dwangbevel
Voor de inning van bv. gemeentebelasting of boetes kan de financieel beheerder van een stad rechtstreeks een dwangbevel uitvaardigen. Deze procedure verloopt zonder dagvaarding bij de rechtbank, maar moet voor uitvoering wel nog steeds naar de deurwaarder. Ook hier heeft CMA de nodige ervaring mee.
CMA ontzorgt zijn klanten tijdens de gerechtelijke procedure
Bart De Vos: “Voor een klant beslist om naar de rechtbank te stappen, heeft een factuur al een heel traject afgelegd. Vaak beschikken we via de minnelijke procedure al over een groot deel van de informatie. En ook onze contacten met deurwaarders en advocaten maken het voor een crediteur een stuk eenvoudiger om een gerechtelijke procedure op te starten.”
Het kan inderdaad wel even duren voor een gerechtelijke invordering definitief is afgesloten. Daarom is het een groot voordeel als iemand met de nodige ervaring dit voor je opvolgt en je op de hoogte houdt. Zo ontzorgt CMA zijn klanten, ook tijdens een gerechtelijke procedure.
Vragen? Advies nodig? We helpen je graag.
Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.