
Wist je dat je ook na een minnelijk traject een ‘attest van oninbaarheid’ kan ontvangen? De meeste ondernemers kennen dit waarschijnlijk via de curator, wanneer een klant failliet gaat. Maar als na een volledig minnelijk traject blijkt dat de factuur niet zal betaald worden, dan krijg je ook van ons een attest voor je boekhouding.
Een attest van oninbaarheid, belangrijk voor de fiscus
Als blijkt dat een factuur ondanks alle inspanningen niet zal betaald worden, dan is het belangrijk om die factuur af te schrijven en in verlies te nemen. Enkel zo kan je de betaalde btw terugvorderen, en vermijden dat je belastingen betaalt op een bedrag dat je nooit hebt ontvangen.
Maar een factuur afschrijven, dat kan niet zomaar. Eerst moet je aantonen dat je echt alles hebt gedaan om de factuur te innen, dat het vaststaat dat ze niet meer zal betaald worden. Bij een faillissement is dat vrij duidelijk, maar een factuur afschrijven kan ook in andere situaties.
De vraag is alleen: wanneer heb je echt alles gedaan? En hoe toon je dat officieel aan? Op dat moment heb je een ‘attest van oninbaarheid’ nodig, als bewijs voor de fiscus dat je al het mogelijke hebt gedaan.
Innen is beter dan afschrijven
Een attest van oninbaarheid mag dan wel interessant zijn voor de fiscus, nog beter is het natuurlijk om de factuur gewoon betaald te krijgen. Want misschien heb jij de hoop al opgegeven, maar slaagt een partner als CMA er wel degelijk in de factuur te innen.
Een minnelijk traject bestaat namelijk uit een intensieve opvolging, waarbij we jouw klant contacteren via verschillende kanalen. Daarnaast gaan we op zoek naar oplossingen voor eventuele financiële problemen. Want misschien is het niet mogelijk om het bedrag in één keer te betalen, maar lukt dit wel via een afbetalingsplan.
Zo maximaliseer je de kans om gewoon betaald te worden voor je prestatie of levering. Want de gemaakte kosten, die wis je niet uit met een attest voor de fiscus.
Wanneer een factuur toch onbetaald blijft
Via een minnelijk traject creëren we dus de grootste kans op een correcte betaling van je factuur. Maar soms is er gewoon geen mogelijkheid om de factuur te innen. Dan blijft er natuurlijk nog de gerechtelijke weg, maar dat is niet voor elke factuur aangewezen. Want waar de kosten voor een minnelijk traject zeer beperkt zijn, lopen deze bij een gerechtelijke procedure al snel hoog op. En wanneer jouw klant op dat moment niet solvabel is, zal ook een gerechtelijk traject daar weinig aan veranderen.
Soms is het dan ook beter om het dossier af te sluiten en de factuur in verlies te nemen. Dat lijkt veel moeite voor niets, maar anderzijds betaal je op dat moment ook geen kosten voor het minnelijk traject. Want CMA werkt volgens het principe van ‘no cure no pay’. En daar bovenop bezorgen we je ook een attest van oninbaarheid voor de fiscus.
Schuldbewaking
Maar daar hoeft het niet te stoppen. Ook daarna kan CMA de factuur ‘in schuldbewaking’ houden. Dit wil zeggen dat we jouw klant regelmatig opnieuw contacteren, om te kijken of zijn situatie verbeterd is. En als de kans zich voordoet, dat innen we jouw factuur alsnog. Dan mag jij alleen niet vergeten deze inkomsten opnieuw in de boekhouding op te nemen.
Maximaliseer je kansen op betaling
Een minnelijk traject via CMA is altijd een goed idee. Je maximaliseert je kansen om de factuur betaald te krijgen, en dat tegen een minimale kost. En dankzij het ‘no cure no pay’-principe betaal je enkel als we de factuur effectief innen. En als dat niet zou lukken, dan krijg je van ons een attest van oninbaarheid voor de fiscus.
En dat enkel voor onbetaalde facturen. Want voor klanten die mooi op tijd betalen heb je bij CMA sowieso geen kosten.
Vragen? Advies nodig? We helpen je graag.
Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.